2014. július 10., csütörtök

Janet Evanovich - A szingli fejvadász 3.

Janet Evanovich - A szingli fejvadász 3.
Oldalszám: 352
Kiadás éve: 2008
Kiadó: Ulpius-ház
Fordította: Merényi Ágnes

Stephanie Plum legújabb ügye: el kell kapnia Mo bácsit, az ismert fagyizó és cukrászdatulajdonost, aki egy piti szabálysértés után nem jelent meg a bíróságon. Mo bácsit az egész város tiszteli, Stephanie-t pedig leköpdösik, amiért a szentéletű cukrosbácsit hajkurássza. Mo csak nem akar előkerülni, viszont szépen szaporodnak a hullák. Valaki így akarja jobb belátásra bírni a környék drogdílereit. Stephanie Lulával, a kiérdemesült kurvával és Mazur nagyival nyomoz, de úgy tűnik, sikertelenül, ezért bánatában pizzát eszik, narancssárgára festeti a haját, és rugdossa a kocsiját… A szingli fejvadász minden idők talán legsikeresebb női sorozata. Stephanie Plum és Joe Morelli kettősében a népszerű szerző egy harmincas, imádni valóan szerencsétlen nő és „A PASAS” klasszikus, se veled, se nélküled kapcsolatát írja meg. Hol szeretkeznek, hol majdnem meghalnak, máskor csak pizzáznak és tévéznek, leginkább azonban egymást húzzák. Rutinosan és kőkeményen. Az olvasó meg győzze kivárni a folytatást.

Igaz, hogy a fülszöveg és a borító is tartalmaz hibákat, melyekre odafigyelhetett volna a kiadó, nekem szintúgy nagyon tetszett, akárcsak az előzőek. A fenti rövid ismertető elárulja, hogy Stephanie kitartóan ügyködik a feladatának megoldásán, viszont még most sem egy profi fejvadász. Istenit tudtam mulatni a csetlés-botlásain, pontosan emiatt szeretik annyira az olvasók. No persze a kapcsolata Morellivel nem halad előrébb, abszolút nem erőltetett ez a páros. A "se veled, se nélküled" kapcsolatokat nehéz olyan színesen és humorosan megírni, hogy közben ne laposodjanak el és ne unja meg az olvasó, de Janetnek sikerül! Lényegében ugyanabba az irányba tereli őket, az az egy irány viszont számtalan kalandot, meglepetést, vicces helyzetet tartogat számukra és az olvasóknak is. Találó idézet a könyvből:
"Kapcsolatunk Morellivel széles skálán mozgott az ismeretségtől a szoros, majd még szorosabb barátságon át a halálos gyűlölködésig. Tizenhat éves koromban elvette a szüzességemet, és tizennyolc éves koromban pedig megpróbáltam elgázolni apám Buickjával. A két esemény nagyjából mutatja a kapcsolatunk árnyalatgazdagságát."
Stephanie még az első részben megismert utcalánnyal, Lulával vág neki a nyomozásnak, és Ranger segítségét sem hanyagolja el. A feladat eleinte reménytelennek tűnik, ezért különféle "atrocitások" ostromolják nemcsak őt, de szegény hörcsögét, Rexet is. 
A humor, az izgalom és szórakoztató események most is élvezetesek, mindenkinek ajánlom, aki könnyed, csavaros krimire és kikapcsolódásra vágyik.

Történet: Lekötötte a figyelmemet és elrángatott a valóságból annyi időre, hogy pihenjek és drukkoljak Stephanie-nak és Morellinek.

Fogalmazás: Kellemes, poénos!

Borító: Jó lenne, ha inkább Lulát ábrázolná Mazur nagyi helyett, aki amúgy sem szerepelt sokat a 3. részben. Stephanie-nak pedig én biztosan narancssárgára színeztem volna a haját, úgy még ütősebben virítana a könyvesboltokban!

Kedvenc karakter: Stephanie, Morelli, Lula, Ranger

Ami megragadott: Az egész történetet nagyon szerettem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése