2014. október 20., hétfő

Jordan Belfort - A Wall Street farkasa

Jordan Belfort - A Wall Street farkasa
Oldalszám: 624
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Libri
Fordította: Kovács Kristóf

Fülszöveg: 1987-et írunk. A Wall Street a világtőzsde epicentruma, ahol a zabolátlan mohóság és az ócska csillogás közepette tucatjával bukkantak fel és tűntek el a milliomosok. Ebből a talmi yuppie közegből indult Jordán Belfort, aki a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurája lett. Belfort a válság hamvaiból építette fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűrte maga alá egész Amerikát. A Stratton Oakmond maga volt a megtestesült hatalom, amelynek legtetején Jordán Belfort ült. Ő lett a Wall Street farkasa – annyi pénzt keresett és annyit költött luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni se tud. A fiatal tőzsdeügynökök istenítették, és vakon teljesítették utasításait. Jordán Belfort lentről indult – „lejjebb voltam a legalsó pocsolyaféregnél" –, és nagyon magasra jutott, ahonnan mélyre zuhant. Csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Molyon nagy jóindulattal kapott 3,5 csillagot, de az biztos, hogy soha többé nem fogom a kezembe venni. A filmet már láttam háromszor, és feltettem magamnak a kérdést: miért jobb a film? Egyáltalán mi alapján lehet értékelni ezt a művet, ha egy ember élettörténetéről van szó? Események alapján? A stílus vagy a karakterek alapján? 

Mindenesetre a film erőssége az, hogy a színészek visszataszító szereplőkből vicces, szórakoztató, szinte már szerethető figurákat alkottak. Rengeteg dicséret illeti őket!
 
A könyvben viszont a karakterek cseppet sem szimpatikusok. Néhol felcsillant a remény, de nem! Képtelenség bárkiről is pozitívan nyilatkozni, ugyanis tulajdonképpen önszórakoztatás közben észre sem vették, milyen mesterien cseszik el az életüket és mások életét.
Jordan Belfort jól ír, ezt nem tagadom, könnyen lehet haladni a regénnyel, ha éppen nem botlasz bele valami unalmas, oldalakon keresztüli tőzsdés katyvaszba.
Magát a történetet nem lehet élvezni, és tudjátok, miért? Hát, mert gusztustalan, elrettentő és felháborító, pláne végig valós eseményekkel!
Míg a filmbéli Jordant Leonardo DiCaprio számomra kedvelhetővé formálta meg, a könyvbéli Jordan iránt csak szánalmat és sajnálatot éreztem. Gyenge volt, könnyen sebezhető, és azt hitte, majd a drogok védelmezik, erre azok is csak ostromolták a pusztulásig. De miért is lett ő ilyen? A pénz miatt. Ez az üzenete a történetnek, hogy a pénz, egy tárgy, amiből ha sok van, mire képes az emberekkel. Mire vetemednek az emberek, ha tárgyak, eszközök (értsd: pénz, kábítószer) irányítják az életüket. Hihetetlen!
Nem lehet hosszas elemzésekbe bocsátkozni, ha a valóságot tárták fel előttünk, nehéz bármit is gondolni, bármit érezni Jordan Belfort példája után. Úgy hallottam, sorozatot is akarnak forgatni belőle (remélem, nem fognak), tehát nehogy azt higgyétek, Jordan élete végképp elromlott. A könyve megjelenéséből és a filmnek hála keresett valamennyit, és az, hogy még sorozatkészítésből is hasznot húzna, megint csak felháborítónak tartom! Van már könyv és film, minek még sorozat is, hogy a csapból is ez folyjon?
Ajánlom kizárólag a filmet követően, ugyanis az milliószor élvezhetőbb! 

Történet: Ha az ember belecsöppen, sok mindenre felnyitja a szemét.

Fogalmazás: Közepes. (Káromkodások gyakran előfordulnak!)

Borító: A filmes borító tökéletes!

Kedvenc karakter: Nem volt.

Ami megragadott: A film! Először moziban láttam, aztán kétszer itthon. (Leonardo DiCaprio isteni színész!) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése