2014. december 17., szerda

J. K. Rowling - Harry Potter és a Titkok Kamrája

J. K. Rowling - Harry Potter és a Titkok Kamrája
Oldalszám: 316
Eredeti megjelenés éve: 1998
Kiadó: Animus
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyult, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik…

Tudom, hogy ez még csak a második rész, de nekem a mai napig kissé ijesztőnek hat. Itt már nemcsak Harryt fenyegeti a veszély, hanem az egész Roxfortot. Terítékre kerül a mágiavilágban zajló rasszizmus, a mugliivadékok iránti ellenszenv, és mindennek a Roxfortra vonatkozó előzménye számomra ijesztő. Minden történetnek megvan a negatív főhőse, és Mardekár Malazár a szó szoros értelmében negatív lehetett... Szívesen olvasnék egy külön regényt a négy alapítóról!

,,...a Roxfortot több mint ezer éve - a pontos dátumot nem ismerjük -, szóval több mint ezer éve alapította a kor négy legjelentősebb varázslója, Griffendél Godrik, Hugrabug Helga, Hollóháti Hedvig és Mardekár Malazár. Iskolánk négy háza az ő nevüket őrzi. Együtt építették fel ezt a kastélyt, távol a muglik lakta vidékektől. Akkoriban ugyanis az egyszerű emberek rettegtek a mágiától, s ezért tűzzel-vassal üldözték a boszorkányokat és varázslókat.
Az alapítók között hosszú évekig zavartalan volt az együttműködés. Megkeresték a varázslótehetséggel megáldott gyermekeket, és felhozták őket a kastélyba, hogy megtanítsák nekik a szakma csínját-bínját. Később azonban nézetkülönbségek merültek fel, s Mardekár és három kollégája között egyre inkább megromlott a viszony. Mardekár úgy vélte, szigorúbban kell megválogatni a Roxfortba felvett diákokat. Ő a varázslócsaládok gyermekeire akarta korlátozni a mágiatanítást. Nem pártolta a mugli származású tanulók felvételét, mert megbízhatatlannak tartotta őket. Egy alkalommal a vita veszekedéssé fajult Mardekár és Griffendél között, és Mardekár nem sokkal később elhagyta az iskolát.
A hiteles történeti források ennyiről számolnak be. A tényeket azonban háttérbe szorította a Titkok Kamrájának színes legendája. Eszerint van a kastélyban egy rejtett helyiség, amit Mardekár a másik három alapító tudta nélkül épített. A legenda úgy szól, hogy Mardekár lezárta a Titkok Kamráját, s kikötötte, hogy azt csak az ő méltó utódja nyithatja ki. Ez az utód - állítólag - feltárja majd a Titkok Kamráját, és az ott rejtőző borzalmat szabadjára engedve megtisztítja az iskolát mindazoktól, akik nem méltók rá, hogy mágiát tanuljanak."

Voldemortnak érdekes szerepe volt a második részben, és ha egyetlen mondattal ki is fejthetném: "Aki fél a névtől, még jobban fél magától a dologtól."
A főgonosz mellett persze felbukkan néhány kifejezetten ellenszenves karakter, például Dursleyék, Malfoyék és Gilderoy Lockhart (de rajta legalább lehet röhögni :D).

Történet: Imádtam ezt a részt is! Letehetetlen!

Fogalmazás: Fantasztikus!

Borító: Elöl-hátul remekül szemlélteti a történetet.

Kedvenc karakter: Harry, Ron, Hermione, Dobby, Dumbledore, Piton, McGalagony, Hagrid, Fred és George...

Ami megragadott: A Roxfort eredete és az ebből fakadó konfliktus tette különlegessé a könyvet!

Varázsigék a második részben:

Capitulatus
Rictusempra
Tarantallegra
Finite incantatem
Serpensortia
Vizualicus
Lumos
Exmemoriam

Képek a történethez:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése