2014. október 20., hétfő

Kalapos Éva - D. A. C.

Kalapos Éva: D. A. C. - Egy új élet
Oldalszám: 272
Kiadás éve: 2013
Kiadó: Manó Könyvek

Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…
Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!

Nagyon régóta ácsingóztam erre a könyvre. Lehet, hogy hülyeség, de ha az ember meglátja a saját keresztnevét egy regény fülszövegében, bizonyára kíváncsi lesz. :D  Kár, hogy az ilyen történeteket is fenyegeti a jól ismert SzJG-hasonlóságtól túlfűtött veszély. Mostanra nagyon figyelek arra, hogy ne álljak neki egy könyvnek előítéletekkel, mert akkor talán túlzásba viszem a kritizálást. Itt sem kaptam vérszemet, habár ebben az is közrejátszik, hogy rögvest magával ragadott a történet.
Flóra naplója azonnal élvezetesen indul el, tulajdonképpen már a második oldalnál le sem tudod tenni miatta a könyvet. Elmeséli, hogy meghalt az anyja, és ez milyen következményeket zúdított a családjára. Apukája legtöbbször az otthonuktól távolabb dolgozik, így az öccsével, akit mellesleg Gerinek hívnak, egy kedves házvezetőnőre vannak bízva. Flóra igyekszik éretten kezelni a helyzetet, ha már Gerinek nem sikerül, az öccse ugyanis kissé depressziós és a kamaszkor a viselkedését is szeszélyesebbé teszi.
Eközben a suli is megkavarja a dolgokat. Flóra nem a népszerű diákok táborát erősíti, de két jó baráttal büszkélkedhet, az egyik Ákos, a másik Ági. Három elég különböző személyiség ahhoz, hogy Flórának hiányérzete támadjon. Azonban egy nap minden megváltozik, amikor betoppan az iskola kapuján a gyönyörű Zsani egy mogorva perzsamacskával a kezében.
Zsani és Flóra hamar legjobb barátnők lesznek, és találkoznak két irtó helyes sráccal, név szerint Gabe és Márk. A pasizás persze nem könnyű a mai világban (soha nem volt az), de nemcsak ez okoz mindenféle kiszámíthatatlan eseményt. Rengeteg kapcsolat és titok alakulgat a szereplők háta mögött, Flórának csak meg kell fejtenie őket.

Nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz. :D Hogy már az első oldal gyors olvasásra késztet, mégis ez történt. Értékeltem az írónő munkájának azon részét, amelynél a tini problémákat komolyságba ágyazva dolgozza fel. Tetszett, hogy belevonta a humort, a tanárokat és a fiúzást is, ráadásul nem volt prűd se a könyv. Elsősorban azért kezdtem el olvasni, hogy egy kis erőt gyűjtsek a suliidőszakhoz, és nemcsak feldobta a hangulatomat, de kedvet kaptam a következő részhez is! :)
Az igazság az, hogy a szülőkön kívül mindenki szimpatikus egyelőre a szereplőgárdából. :D Nem értek egyet minden döntésükkel, de hát kamaszok még, nekik megbocsátható! :)
A második részről ugyanitt lesz vélemény, mert közvetlenül egymás után olvastam őket. Törekszem arra, hogy ne spoilerezzek.


Kalapos Éva: D. A. C. 2. - Rázós utakon
Oldalszám: 304
Kiadás éve: 2014
Kiadó: Manó Könyvek

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől… Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!

Haladni akartam vele, de a közepéig nagyon vontatottan döcögött, úgyhogy félre is tettem némi időre. Onnan viszont beindult, 180 fokos fordulatot vett a történet, és személyes érintettség miatt az érzelmeimre is hatást gyakorolt kissé. Márk sokkal, de sokkal szimpatikusabb, habár nem mondom, hogy jól kezelné a bonyolultabb helyzeteket, mégis átérzem azt, ami lezajlik most neki a tanulás világában. Talán mert velem is ugyanez történt, csak könnyebb úton.
A gyerekek megmaradtak néhol felelőtlen, de inkább felelősségteljesebb karaktereknek, akik együtt vészelik át a felnőtté válás keménységeit. Remek barátok, számíthatnak egymásra, többé-kevésbé minden, még a rossz döntéseik is okésak. Amit nem értek, az a szülők hiánya. Nem emlékszem, mikor volt utoljára olyan regény, ahol a szülők ennyire leszarták volna, mi a jó és mi a rossz a gyereküknek. A felnőttek közül egyedül Karola nénit és Johnny bá-t (<3) csípem.
Hangsúlyoznám, hogy a könyv nem hibátlan! Találtam benne pár dolgot, pár elég érdekes megfogalmazást, de én eltekintek ettől. A szerző kezdő, a karaktereivel együtt fejlődik, és nagyon izgalmas eseményekkel rukkol elő. Tetszenek a fordulatok, szeretem a jellemfejlődést! A függővég meglepett, ezért még jobban várom a folytatást! :) Hajrá, Éva, drukkolok Neked és Flóráéknak!

Történet: Remek kikapcsolódást nyújt, és mire észbe kapnánk, már ki is olvassuk.

Fogalmazás: Üdítő, fiatalos.

Borítók: Érdekesek, van egy fajta megnyerő stílusuk, de nekem kicsit furák is.

Kedvenc karakter: Ha muszáj választani, akkor Johnny bá! <3 Nekünk miért nincs ilyen osztályfőnökünk? :(

Ami megragadott: A történet pörgőssége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése